| O nama | Kontaktirajte nas |

Nazovite nas na tel: 00 385 (0)1 4107 419

Email: info@svpetar-putnik.com

PROCESIJA "ZA KRIŽEN" NA OTOKU HVARU

Bogata povijest, kulturni spomenici, prekrasne plaže i vegetacija. Jednom rječju: Hvar. Taj dalmatinski biser je poznat po svojoj blagoj klimi i izuzetno očuvanoj prirodi, kao i raznim religijskim i kulturnim običajima koje ga krase. Jedan od takvih običaja je neobična povorka koja se odvija netom prije Uskrsa. Generacije i generacije Hvarana sudjeluju u pobožnosti koja je jedinstvena u svojoj pojavnosti, jaka u svjedočanstvu vjere i zahtjevna za sudionike, kako za njihov duh tako i za tijelo. Ta procesija je jedinstveni obred osobite pobožnosti te izraz vjerskog i kulturnog identiteta stanovnika Hvara, koji se u neprekinutom nizu odvija čak pet stoljeća. Specifično je što se zbiva na Veliki četvrtak u okrilju noći. Iznimna je i po svom trajanju (tijekom 8 sati prođe se oko 25 kilometara) i po naglašenom pasionskom sadržaju. Pripremaju je i provode bratovštine, odnosno zajednice hvarskih vjernika u čiju je povijest i život križ duboko upisan. Šest procesija istovremeno kreću u 22 sata iz šest župnih crkava središnjeg dijela otoka (Jelsa-Pitve-Vrisnik-Svirče-Vrbanj-Vrboska) i ne sreću se na svojim postajama. Tako simboliziraju neprekinuti lanac molitve, jedinstva i pobožnosti.
Svaku procesiju predvodi križonoša koji nosi križ, čija uloga znači iznimno veliku čast na otoku. Križonoša je već unaprijed određen i po više od 20 godina. On ide u pratnji pomoćnika, dva pratitelja koji nose velike svijećnjake, dva glavna pjevača i više odgovarača. S pjesmom na usnama kantaduri, posebno izabrani pjevači pjevaju najpoznatiju korizmenu popijevku svetog Anselma Canterburyjskog iz 11. stoljeća, znanu pod imenom „Gospin plač“. Procesija završava u ranim jutarnjim satima Velikog petka u crkvi iz koje se večer prije krenulo.

Prvi pismeni zapis o procesiji datira od 16. veljače 1658. godine. Nastanak procesije se veže uz raspelo Svetog križića, koje se od 1510. godine čuva u hvarskoj katedrali. Prema zapisima u arhivu, križić je 1510. bio na čuvanju u kući Nikole Bevilaque. U vrijeme nemira između pučana i plemića, 6. veljače 1510., križić je prokrvario. Tada na Hvaru počinje intenzivno štovanje križa. Godine 2009. tradicija procesije „Za križen“ je upisana na UNESCO-v popis nematerijalne svjetske baštine u Europi.

Procesiju posjećuje svake godine velik broj hodočasnika iz cijele Hrvatske i šire, potrebitih duhovno-tjelesne obnove. Preporučujemo ovo hodočašće svim mladima i planinarima. Procesija „Za križen“ je jedinstveno bogatstvo katoličke Crkve u Hrvata, jedan od rijetkih fenomena hrvatske nematerijalne kulturne baštine.

U cijenu je uključeno:

- prijevoz autobusom prema važećem pravilniku
- trajektni prijevoz
- pratnju duhovnika i stručnog pratitelja
- osiguranje od odgovornosti sukladno Zakonu o pružanju usluga u turizmu
- osiguranje od posljedice nesretnog slučaja / nezgode
- osiguranje jamčevine za turističke paket aranžmane
- pripadajući PDV

1. dan, VELIKI ČETVRTAK 14. travnja 2017. (Zagreb - Split - Jelsa)
Iz Zagreba se autobusom kreće u 8:00h. Ugodna vožnja će pokazati svu ljepotu i raskoš Hrvatskog krajolika kroz Liku i Dalmaciju. Slijedi slobodno vrijeme u Splitu (cca sat vremena) koje se može iskoristiti za šetnju gradom ili ručak.
U 14:30h trajektom plovimo do Starog Grada na Hvaru koji je nominiran za najbolju europsku destinaciju u 2017. godini. Potom se autobusom putuje prema Jelsi gdje sveta misa večere Gospodnje počinje u 18:00h u crkvi uznesenja Marijina. 22:00h označava početak procesije „Za križen“ koja se odvija po lokalitetima na Hvaru (Jelsa – Pitve – Vrisnik – Svirče – Vrbanj – Vrboska – Jelsa). Sam hod je dugačak od oko 25 km. Iziskuje snažnu volju, pokornički duh molitve i skrušeno srce.

2.dan, VELIKI PETAK 15. travnja 2017. (Jelsa - Split - Zagreb)
Doček križa se odvija na Pjaci u 7:00h. Procesija se završava u crkvi, nakon čega polazimo svojim autobusom iz Jelse za Stari Grad. Plovimo Jadranom na trajektu iz Starog Grada u 11:30h. Sunce, vjetar i more daju prekrasan epilog ovom jedinstvenom hodočašću. Iz Splita se za Zagreb kreće autobusom oko 14:30h, a dolazak u Zagreb je u ranim večernjim satima.

NAPOMENA:

Dobro je ponijeti sa sobom ugodnu obuću, slojevitu odjeću, ruksak s vodom i sendvičima, baterijsku lampu i jastuk za putovanje.


Za ovo putovanje vrijede opći uvjeti putovanja "Sv. Petar Putnik"

ORGANIZATOR PUTOVANJA:
Sv Mihael turistička agencija i usluge Martićeva 67, 10000 Zagreb
ID: HR-AB-01-080847175
Mob: +385 (0) 98 9782 664
Tel: +385 (0)1 4107 419
e-mail:info@svpetar-putnik.com
Radno vrijeme: pon.-pet. 08-16 sati.

PODACI ZA UPLATU:
IBAN: HR9123400091110586705
POZIV NA BROJ: OIB (PUTNIKA)
MODEL: HR00
OPIS PLAĆANJA: PROCESIJA "ZA KRIŽEN"

Za turiste koji ne mogu ili teže hodaju i koriste invalidska kolica

Za turiste koji teško hodaju

Za turiste koji slabo vide ili su slijepi

Za turiste koji slabo čuju ili su gluhi

Za starije osobe kojima je potrebna posebna turistička ponuda

Za roditelje s djecom

Za turiste s poteškoćama u duševnom zdravljem​

Detaljne informacije koje možete dobiti u Agenciji