| O nama | Kontaktirajte nas |

Nazovite nas na tel: 00 385 (0)1 4107 419

Email: info@svpetar-putnik.com

STOPAMA BLAŽENOG MIROSLAVA BULEŠIĆA

MIROSLAV BULEŠIĆ, rodio se 13. svibnja 1920. u istarskom selu Čabrunići, župe Svetvinčenat, od roditelja Miha i Lucije rođ. Butković. Kršten je 23. svibnja u župnoj crkvi u Juršićima. Prve je molitvw i prve istine katoličke vjere mali Miroslav naučio iz molitvenika «Oče budi volja tvoja», knjige koju je za duhovne potrebe hrvatskih vjernika u Istri u 19. stoljeću sastavio biskup Juraj Dobrila. Osnovnu školu polazio je u Juršićima, gdje mu vjeroučiteljem bijaše revni i vrijedni svećenik Ivan Pavić.
U desetoj godini života Bulešić se opredjeljuje za sjemenišno školovanje. Pošto je godinu dana bio u pripravnici «Alojzjevišče» u Gorici, Miroslav Bulešić ulazi u sjemenište u Kopru za školsku godinu 1931/32. U koparskom sjemeništu boravi do 1939. godine, kada je, završivši pet razreda gimnazije i tri razreda liceja, položio ispit zrelosti, veliku maturu. Nakon položene mature u koparskom sjemeništu, a na preporuku svećenika Ivana Pavića («Radi se o odličnom mladiću, intelektualnom, otvorenom, pobožnom i dobrom») njegov ga porečki i pulski biskup upućuje u jesen 1939. na studij u Rim.
U kolovozu 1947. pratio je kao službeni pratitelj delegata Sv. Stolice mons. Jakoba Ukmara, koji je dijelio sv. krizmu na području oko Buzeta. Nakon što komunističke pristalice nisu uspjele spriječiti krizmu u Buzetu 23. kolovoza 1947. (izgrednici su onemogućili obred u župnoj crkvi u Buzetu, ali su krizmanici i kumovi prema uputi svećenika otišli u crkvu u obližnjem selu Črnici), došli su naredni dan pred župnu kuću u obližnjem Lanišću, opet pokušavajući spriječiti krizmu. Mještani Lanišća su složno čuvali crkvu i svećenike u Lanišću, sve dok nije došla Narodna milicija. Potom su se razišli kući držeći da neće biti daljnjih nereda. Kada je župnik Cek otvorio vrata župnog dvora komandiru milicije, upali su pred očima milicajaca i njihovog komandira napadači u župni dvor, pretukli nasmrt mons. Ukmara (tek je liječnik - mrtvozornik prepoznao da svećenik još diše), te brutalno pretukli i naposljetku nožem zaklali (ubodom u grlo) Miroslava Bulešića. Krv Miroslava Bulešića prskala je po zidu župnog ureda u kojem je on ubijen, te je tekla sve do predsoblja lanišnog župnog ureda. Nije dopušteno da bude pokopan u svojoj rodnoj župi u Svetvinčentu, nego je pokopan u Lanišću. Tek će 1958. njegovo tijelo biti prenesno na groblje u Svetvinčenat, a 2003. godine u posebnu kriptu u zidu župne crkve u Svetvinčentu. Počinitelji zločina i inicijatori ubojstva su dobili nepravedno male kazne - i to za banalno kazneno djelo protiv javnog reda i mira, za razliku od osoba koje su pokušale spriječiti zločin, koje su dobile višegodišnje zatvorske kazne. Lanišćanski župnik Cek, koji nikoga nije fizički udario, osuđen je na šest i pol godina zatvora.

U cijenu je uključeno:

- prijevoz autobusom visoke turističke kategorije na navedenim relacijama putovanja
- stručno i duhovno vodstvo tijekom putovanja
- troškovi organizacije putovanja i jamčevina turističkih aranžmana

Polazak u jutarnjim satima ispred KD Vatroslav Lisinski. Vožnja prema Rijeci uz kraće zaustavljanje, te dolazak u Trsat. Kratki odmor do svete mise koja se slavi u 11:30 sati. Nakon Svete Mise krećemo dalje prema mjestu Svetvinčenat. Svetvinčenat, Savičenta, San Vincenti, tri naziva istog mjesta, kojima je polazište u imenu zaštitnika, hispanskog mučenika sv. Vincencija i istoimenoj opatiji oko koje se razvio gradić. Dolazak u Svetvinčenat - pobožnost pred relikvijama blaženog Miroslava Bulešića u župnoj crkvi - komunističke vlasti su tek jedanaest godina nakon mučeničke smrti Miroslava Bulešića dopustile da se njegovo tijelo, pokopano na groblju u Lanišću, gdje je ubijen, prenese u njegovu rodnu župu – Svetvinčenat.
U župnoj se kući nalazi Memorijalna zbirka bl. Miroslava Bulešića. (razgled ostalih znamenitosti: kaštel Grimani-Morosini, Placa, crkva sv. Antuna Opata, crkva sv. Roka i sv. Katarine). Bit će prilika za zajednički objed ili piknik - mogućnost dogovora s Agencijom.
Nakon razgleda sljedi nastavak hodočašća prema Žminju, Sv. Petru u Šumi i Pazinu. Žminj je poznat po Saboru čakavskog pjesništva iz 1969, kao i po malim kamenim kućicama - kažunima. Sv. Petar u Šumi je nastao na mjestu staroga benediktinskog samostana, kasnije pavlinskog. U 17. stoljeću bio je važno kulturno središte. Prema legendi, slika Gospe Čestohovske koja se čuva u crkvi sv. Petra i Pavla u Sv. Petru u Šumi plakala je krvavim suzama. Završni dio hodočašća se odnosi na Buzet i Lanišće - mjesto mučeništva don Bulešića, gdje je ubijen 24. kolovoza 1947.
Dolazak u Zagreb u večernjim satima.

RADUJMO SE ZAJEDNO U KRISTU!

Za ovo putovanje vrijede opći uvjeti putovanja sv. Petar Putnik

ORGANIZATOR PUTOVANJA:
Sv Mihael turistička agencija i usluge Martićeva 67, 10000 Zagreb
ID: HR-AB-01-080847175
Mob: +385 (0) 98 9782 664
Tel: +385 (0)1 4107 419
e-mail:info@svpetar-putnik.com
Radno vrijeme: pon.-pet. 08-16 sati.

PODACI ZA UPLATU:
IBAN: HR9123400091110586705
POZIV NA BROJ: OIB (PUTNIKA)
MODEL: HR00
OPIS PLAĆANJA: BULEŠIĆ

Za turiste koji ne mogu ili teže hodaju i koriste invalidska kolica

Za turiste koji teško hodaju

Za turiste koji slabo vide ili su slijepi

Za turiste koji slabo čuju ili su gluhi

Za starije osobe kojima je potrebna posebna turistička ponuda

Za roditelje s djecom

Za turiste s poteškoćama u duševnom zdravljem​

Detaljne informacije koje možete dobiti u Agenciji