| O nama | Kontaktirajte nas |

Nazovite nas na tel: 00 385 (0)1 4107 419

Email: info@svpetar-putnik.com

LEPOGLAVA - VELIKO TRGOVIŠĆE

Lepoglava se nalazi nedaleko dviju trasa europskih autocesta: Zagreb–Graz te Zagreb–Budimpešta. Kolijevka je znanosti, umjetnosti i kulture, koju su stvarali pavlini, već od 1400. godine. Ime Lepoglava (Lepoglawa) u dokumentima prvi put se spominje 1399. godine, a već slijedeće 1400. godine grof i ban Herman II. Celjski osniva samostan pustinjaka sv. Pavla "sub" Lepoglava, što se najvjerojatnije odnosi na srednjovjekovni grad na brdu, gdje se nalazi crkvica sv. Ivana. Pavlinski samostan postaje kolijevkom kulturno – prosvjetnog i znanstvenog rada. Već 1503. godine osnovan je seminar pavlinskog reda, koji 1582. prerasta u gimnaziju; 1656. uveden je studij filozofije, nešto kasnije i teologije, a 1674. godine posebnom odlukom Leopolda I. i pape Klementa X., pavlini dobivaju dozvolu za dodjelu doktorata iz filozofije i teologije. U Lepoglavi je obranjeno oko 75 doktorskih disertacija (koliko je do danas istraženo) pa je Lepoglava s pravom stekla status prvog hrvatskog sveučilišta.
Sredinom 19. stoljeća, pavlinski samostan pretvoren je u kaznionicu koja je i danas središnja kaznionica Hrvatske. Tijekom Drugog svjetskog rata, tamo je bio logor Lepoglava. Između dva rata tu su robijali komunisti: Josip Broz Tito, Moša Pijade, Rodoljub Čolaković, Radivoje Davidović, Mihajlo Javorski i dr. Za vrijeme drugog svjetskog rata u lepoglavskom zatvoru stradalo je oko 2000 ljudi, a 1970-ih godina, odnosno posljednjih trideset godina u lepoglavskoj tamnici zatočeni su bili hrvatski proljećari: dr. Šime Đodan, dr. Hrvoje Šošić, pjesnik i mislilac Vlado Gotovac, hrvatski sveučilištarci Dražen Budiša, Dobroslav Paraga, Ivan Zvonimir Čičak, te dr. Franjo Tuđman, prvi predsjednik samostalne Hrvatske. Tu je teške dane tamnovanja proveo kardinal blaženi Alojzije Stepinac.
Mjesto Veliko Trgovišće ima dugu i značajnu povijest te se prvi put spominje u pisanim dokumentima još 1501. godine, a značajnije se počelo naseljavati početkom 19. stoljeća. Prije toga su tu bili posjedi grofova Erdödy iz Novih Dvora Klanječkih, od Domahova, preko Družilovca do Erpenje, gdje je i obitavalo najviše žitelja. Stoga i ne čudi da je većinu crkvi na tom Području izgradila ta grofovska obitelj, a što je osobito značajno kod crkve Sv. Tri Kralja u Erpenji osnovana je i najstarija škola na ondašnjem Balkanu.
Na samom ulazu u mjesto nalize se obnovljena rodna kuća prvog predsjednika Republike Hrvatske dr. Franje Tuđmana.

U cijenu je uključeno:

- prijevoz autobusom visoke turističke kategorije na navedenim relacijama putovanja
- stručno i duhovno vodstvo tijekom putovanja
- troškovi organizacije putovanja i jamčevina turističkih aranžmana

Okupljanje u Zagrebačkoj katedrali u jutarnjim satima, molitva pred grobom blaženog kardinala Alojzija Stepinca. Poslije molitve polazak prema Velikom Trgovišću, obilazak rodne kuće prvog Hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana. Nastavak puta prema Lepoglavi. Dolazak u Lepoglavu, susret sa župnikom te zajednička molitva ispred kipa bl, Alozija Stepinca. Kratko upoznavanje župe te crkve Bezgrešnog Začeća Blažene Djevice Marije.
Zajednička sveta misa s molitvenom nakanom za kanonizaciju bl. Alojzija Stepinca. Slobodno vrijeme za razgled grada i slobodno vrijeme za ručak do križnog puta s mislima i postajama vezanim uz trpljenje bl. Alojzija Stepinca. Povratak prema Zagrebu.
Dolazak u Zagreb u večernjim satima.

RADUJMO SE ZAJEDNO U KRISTU!

Za ovo putovanje vrijede opći uvjeti putovanja sv. Petar Putnik

ORGANIZATOR PUTOVANJA:
Sv Mihael turistička agencija i usluge Martićeva 67, 10000 Zagreb
ID: HR-AB-01-080847175
Mob: +385 (0) 98 9782 664
Tel: +385 (0)1 4107 419
e-mail:info@svpetar-putnik.com
Radno vrijeme: pon.-pet. 08-16 sati.

PODACI ZA UPLATU:
BAN: HR91 23400091110586705
POZIV NA BROJ: OIB (PUTNIKA)
MODEL:HR 99
OPIS PLAĆANJA:VELIKO TRGOVIŠĆE

Za turiste koji ne mogu ili teže hodaju i koriste invalidska kolica

Za turiste koji teško hodaju

Za turiste koji slabo vide ili su slijepi

Za turiste koji slabo čuju ili su gluhi

Za starije osobe kojima je potrebna posebna turistička ponuda

Za roditelje s djecom

Za turiste s poteškoćama u duševnom zdravljem​

Detaljne informacije koje možete dobiti u Agenciji